Death Metal, Heavy Metal/Trash Metal den kökünü alan bir alt dal olarak bilinir.
Death metali ayıran en önemli unsur Growling(homurtu-hırıltı) diye tabir edilen vokal tarzıdır(harsh vocals, death growl, death vocals, dry-lung vocals diğer isimleridir).
Icra edilişinde diğer birçok metal türünde olduğu gibi elektro gitar ön plandadır, sert ve güçlü olarak genelde boğuk gitar tonlarını brutal vokal ve grubun yatkınlığına göre karanlık, sosyal eleştirel, psikolojik kimi zaman gore tarzında sözler destekler. Genel kullanılan enstürmanlar önem sırasına göre elektro gitar, drum, bass gitar oluşturur. Genel olarak daha güçlü bir ses elde edebilmek için iki gitar(ön ve ritim) kullanmak bir tarz haline gelmiştir. Ve yine alt dallardaki gelişim açısından bakıldığında tarza klavye ardından da klasik gitar dahil olmuştur. Enstürmanların kullanımında ani tempo ve anahtar değişiklikleri death metal için vazgeçilmez bir hale gelmişken müzik içinde aşırı hızlı ve karmaşık drum ve gitar çalışmaları göze çarpar fakat bu unsurlar genel bir kural değildir. Bu tarza mensup gruplar sık sık ağır ve akoru bozukçasına gitar ve bass gitar kullanmaktadır. Her ne olursa olsun death metal daha çok fiziksel çaba gerektiren bir teknik modtadır.
Kronolojik Tarih ;
Her ne kadar şu anki death metal ile tam bir uyum içerisinde olmasa da ilk death metal esintilerini İngiliz grup Venom’un 1981 tarihinde piyasaya sürdüğü Welcome to Hell albümünde görmek mümkün, bu albüm içinde yüksek derecede Growling vokal kullanılsa da müzikal olarak zamanımızın death metali ile uyumsuz olduğunu söyleyebiliriz. Venom bu tarzını Black Metal isimli albümüyle geliştirerek yeni bir metal tarzına ulaşacaktır fakat köken olarak bir başka dala da ön ayak olduğu söylenebilir. 1983 lere gelindiğinde Floridadan doğan Death isimli grup, Kaliforniyalı Possessed ve Chicagolu Master grupları tarzın gelişiminde öncülüğe soyundular. Possessed in 1985 tarihli Secen Churches ve 1986 tarihli Hymn to Abramelin albümleri ve öncesinde Death grubu tarafından çıkarılan demo albümleri (Death by Metal – 1983 ilk olmak üzere) türe ait ilk albümler olarak bilinmektedir. Ardından Death 1987 yılında Scream Bloody Gore albümünü piyasaya sürmüştür. Bu konuda gelişime katkıda bulunmuş bir diğer grup ise 1983 tarihinde çalışmalarına başlayan Morbid Angel dır.
Death metalin gelişimine katkısı tartışılmayacak bir diğer grup ise Amerikalı Slayer grubudur. Grup özellikle 1986 tarihli Reign in Blood albümüyle birçok death metal grubuna ilham kaynağı olmuştur.
1980 sonlarına gelindiğinde ise death metal tarihinde yeni bir sayfa açılmaktaydı. Bu gelişimin kaynağı İskandınavya ve özellikle İsveçti. Bu grupların başını Entombed (Nihilist), God Macabre, Carnage (Dismember) ve Grave isimli gruplar çekmekteydi. Bahse konu grupların ilk albümleri 90 lı yılların başına tekabül etmektedir ve grupların krakteristik özellikleri İngiltereli grindcore grubu Unseen Terror ü andırmaktaydı( ki grup üyelerinden Shane Embury sonradan Napalm Death grubunda Bass gitarist olarak ter dökecekti.)
Modern death metal konseptini etkileyen bir diğer önemli unsur ise NWOBHM(New Wave Of British Heavy Metal) tarzının özellikle babası sayılabilecek grup olan Iron maiden ve 1970 sonlarında çıkan genç-enerjik punk rock gruplarıdır. Bu grupların öncüsü yaılabilecek olan grup ise yine İngiltereli Napalm Death grubudur. Daha çok grindcore tarzına dayanarak gelişim sağlayan grup aynı zamanda genel olarak hardcore punk tarzından kopmadı ve bir şekliyle 90 lar öncesinde grindcore tarzını geride bıraktı, 1990 da piyasaya sürdükleri Harmony Corruption albümü bugünün death metalini andıran özellikler taşımaktaydı. Bu albümde temiz görünümlü agrasif ve teknik-karışık gitar ritimleri kullanılıyordu ve karışık bir growling vokal çalışması düşüncelerle dolu sözlerle karşımıza çıkmıştı.
Tarza son noktayı koyan yine Death grubunun 1991 tarihli Human albümü oldu. Bahse konu albüm modern death metal tarzını tam manasıyla ifade eden bir albümdü. Death grubunun kurucusu Chuck Shuldiner şu ana kadar ulaşılmamış kadar hızlı ve teknik bir müzik ortaya çıkarmaya çalıştı ve bunları ritim gitar çalışması ve sololarla süsledi. Aynı tarza ilk örneklerden bir tanesi de Carcass ın Necroticismescanting the Insalubrious isimli 1991 tarihli albümüdü, Suffocation un ilk albümü olan Human Waste(1992) ve yine Entombed in Clandestine(1992) albümleridir. Bu noktada daha sade sunumların tüm özellikleri değiştirildi ve daha hızlı tempo ile batari sunumları da tarza eşlik etti aynı zamanda tam bu zamanlara denk gelen bir sözsel eklenti de vardı ki o da morbid lyric diye tabir edebileceğimiz uç düzeyde iğrendirici sözlerdir.
Bir yerde okuduğum bir tabirde bir arkadaşımız şöyle diyordu : ‘death metal sanıldığı üzere melankoli, gotiklik, üzüntü, bunalım ve çiçek böcek üzerine kurulu aptal bir müzik değildir. savaşın, ölümün, kaybın ve hayatla alay etmenin müziğidir. kafası uçurulmak üzereyken gülebilen insanın attığı kahkahadır. şiddet ve saldırganlık dürtülerini doyuma ulaştırarak insan ruhunu temizler, arındırır. bunu yaparken dinleyiciyi (bilinçli dinleyiciyi, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan hıyarları değil) de ruhsal mukavemetine göre elemeye tabi tutar, seven çok sever, sevmeyen çok uzak durur.’ Ki bu kelimelerin işin özünü kısmen yansıttığına inanıyorum.
Klasik death metalin oluşumundan sonraki aşama tamamen müzik tarzının değişik formlara sokulmasıyla ilgili oldu ve bir çok metal tarzında olduğu gibi death metal de kendi içinde birçok alt formasyonlar üretti.
Death metalin alt dalları :
Melodik Death Metal; bu tarzda gitar ile armonik ve melodik sunumlar ön plana çıktı. Bu alt dal daha çok İskandinavya tabanlıdır. Tarzın en iyi grupları Dark Tranquillity, Eternal Tears of Sorrow, Arch Enemy,Setenced, Amorphis, In Flames gibi gruplardır.
Scandinavian Death Metal; alt dal aslında melodik death metalin habercisi olma niteliğindedir. Melodik death metal tarzı grupların tarzlarını oturtuncaya kadar bulundukları müzik tarzının tarifidir.
Florida death metal; İskandinav death metaline oranla daha sert ve batariye daha ağırlık verilen bir tarzdır, daha radikal bir kültüre sahiptir. Bu sitil içinde bir çok değişik dal görülmektedir kimi zaman trash metalle bir ahenk içinde icra edilen tarzları vardır. Teknikal death metale göre daha dik ve brutal bir yapı taşır. En bilinen gruplardan Deicide, Monstrosity, Obituary, Brutality, Morbit Angel ve Death in ilk zamanki albümleri örnek verilebilir.
Technical death metal ; bu tarz daha çok kaosvari nitelik taşır, rifler ve sözler bu düzenek üzerinde şekillenmiştir, karmaşık ve herhangi bir bağımlılığı olmayan ritimler taşırlar. Tarzın en önemli gruplarına örnek olarak Dying Fetus, Death (sonraki albümleri) Decapitated, Orgin, Necrophagist, Gorguts verilebilir.
Progressive death metal ; tüm death metal tarzlarının bir karışımından oluştuğunu söylemek mümkündür hatta bir manada death metalin vitrinidir. Growl vokal kaosvari alternatif ritimler acoustic ve değişik uç enstürmanlar ile süslenir. Türün en önemli grupları Opeth, Amorphis, Novembre, Pestilence, Atheist olarak örneklendirilebilir.
Brutal death metal ; grindcore/goregrind tarzlarından etkilenen death metal oluşumudur. Yüksek teknikal metal düzeyi olarak ta tanımlanabilir. Brutal death metalin vokal şekli death grunt olarak tanımlanır ve sözler neredeyse tamamen gore tabanlıdır, ağır ve dalgalıdır. Boğuk gitar tonları ağırlaştırılmış ve sıkılaştırılmış armoni şeklindedir. Davul ise çoğunlukla grindcore da olduğu gibi yüksek sesli değişik şekillerde ağır dizili ve blast beat şeklinde kullanılır. Brutal death metal yapan gruplara başlıca örnek olarak Suffocation, Decide, Canibal Cropse, Vitial Remains gibi gruplar verilebilir.
Death / Doom ; bu tarz biraz daha ağır ve melankolik olarak klasik doom metalin bir alternatifi şeklinde hayata geçirilir. Winter, Asphyx, Disembowelment gibi gruplar death/doom tarzında örneklendirme teşkil ederler.
Blackened death metal ; bu tarz içinde black metalden bir sapma diyebiliriz. Klasik black metalin biraz daha akıcı ve melodi içeren tarzıdır. Gruplar genellikle satanist eğilimli olduğundan tema olarak ta genellikle bu altyapıda şekillenirler. Bu tarz gruplara örnek olarak Behemoth, Zyklon, Blephegor, Goatwhore gibi gruplar sıralanabilir.
Deaththrash (Death/thash); klasik thrash metal yapılandırmasına death metalin hız, gitar picking teknikleri ve vokal tarzının katılmasıyla oluşan bir tarzdır. Bu tarz aynı zamanda trash metalden death metale oluşum basamağıdır. Possessed, Epidemic,Cancer , Benediction, Pestilence bu türe örnek olarak gösterilebilirken Sepultura nın ilk albümleri ve Testamentin bazı albümleri de bu tarz bir gelişim içerir.